28 παιδιά και έφηβοι δολοφονούνται καθημερινά

Στη Βραζιλία 28 παιδιά και έφηβοι, στην πλειονότητά τους μαύροι, δολοφονούνται καθημερινά, αριθμός διπλάσιος από ό,τι πριν από 25 χρόνια παρά το γεγονός πως θεσπίστηκαν νόμοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους, καταγγέλλει η UNICEF.
Μια έκθεση αυτού του διεθνούς οργανισμού για την προστασία της παιδικής ηλικίας αντιτίθεται ανάμεσα στον εν εξελίξει διάλογο στο Κογκρέσο της Βραζιλίας περί της μείωσης της ηλικίας των προσώπων που μπορούν να δικάζονται ως ενήλικες για ποινικά αδικήματα από τα 18 στα 16 έτη, από τη μια, και στις 10.500 δολοφονίες ανηλίκων που καταγράφηκαν το 2013 (τελευταία χρονιά με επίσημα στοιχεία), έναν απολογισμό που είναι βαρύτερος ακόμη και εκείνων που σημειώνονται σε κράτη σε εμπόλεμη κατάσταση, από την άλλη.
Η UNICEF αναφέρει ότι υπάρχει στην κοινωνία μια τάση να αποδοθεί η ευθύνη για τη βία στους εφήβους , ενώ στην πραγματικότητα καθημερινά επιβάλλεται η θανατική ποινή σε εφήβους, κυρίως μαύρους, σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η Βραζιλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών νέων έως 19 ετών. Στη πρώτη θέση στο θλιβερό κατάλογο έρχεται η Νιγηρία.
Η έκθεση αναφέρει ότι το ποσοστό των δολοφονιών (με θύματα 19 ετών και νεότερα) στις τάξεις του μαύρου πληθυσμού, που πλήττεται από τη φτώχεια και ζει στα προάστια και στις παραγκουπόλεις γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι τετραπλάσιο του αντίστοιχου στον λευκό πληθυσμό. Πρόκειται για 36,9 έναντι 9,6 ανά 100.000 κατοίκων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εγκλήματα αυτά μένουν ατιμώρητα. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα 25 χρόνια μετά την υιοθέτηση του καταστατικού για τα Παιδιά και τους Εφήβους, που είχε στόχο να βελτιωθούν τα δικαιώματά τους στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με την UNICEF, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, το 60% των Βραζιλιάνων είδε το εισοδηματικό του επίπεδο να βελτιώνεται και 39 εκατ. άνθρωποι βγήκαν από την κατάσταση της ακραίας φτώχειας. Η οικονομία της αναπτυσσόμενης χώρας των 202 εκατ. κατοίκων ανήλθε από την 13η στην 7η θέσης παγκοσμίως.
Η Βραζιλία κατέγραψε επίσης προόδους στους τομείς της παιδείας, της καταπολέμησης του υποσιτισμού των παιδιών, της παιδικής εργασίας και της παιδικής θνησιμότητας. Ωστόσο, στις κοινότητες των ιθαγενών, τα βρέφη διατρέχουν ακόμη σήμερα διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Το 2010, η χώρα του καφέ καταμετρούσε 59,7 εκατ. παιδιά και εφήβους, ήτοι το 33% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό τους ανερχόταν το 1991 στο 45%.

Council of Europe