Η φτώχεια στον κόσμο έχει μειωθεί στο ήμισυ κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει με χαμηλό εισόδημα ή φτωχό, ζώντας με λιγότερο από 10 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Pew Research Center που εξέτασε τις αλλαγές στο εισόδημα για 111 χώρες μεταξύ των ετών 2001 και 2011.
Η Ινδία, για παράδειγμα, βίωσε μια απότομη πτώση στο ποσοστό φτώχειας της, η οποία έπεσε στο 20% το 2011, από 35% πριν από μια δεκαετία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετατοπίστηκε προς τις τάξεις χαμηλού εισοδήματος, ενώ η μεσαία τάξη ελάχιστα αυξήθηκε.
Στην Αφρική, το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε στο 39% από 49%, αλλά σχεδόν όλη η αύξηση ήταν στα χαμηλά εισοδήματα.
Σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έχει επεκτείνει τη μεσαία τάξη της, αυξάνοντάς την στο 18% του πληθυσμού της χώρας το 2011, από 3% μία δεκαετία νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, οι φτωχοί κατρακύλησαν στο 12% από το 41%. Παρόλα αυτά, τα δύο τρίτα του πληθυσμού παραμένουν στα χαμηλά εισοδήματα.
Η μελέτη ορίζει ως φτωχούς όσους ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν εισόδημα μεταξύ 2 και 10 δολαρίων την ημέρα.

Council of Europe