Τη λήξη της επιδημίας του κορονοϊού MERS ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας η Νότια Κορέα.

Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στη χώρα πριν από δύο μήνες περίπου, και άρχισε να εξαπλώνεται σε χώρους νοσοκομείων. Η επιδημία εξαπλώθηκε και έγινε η μεγαλύτερη εκτός της Σαουδικής Αραβίας, με 36 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 186 να έχουν μολυνθεί από το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.
«Δεν υπάρχουν κρούσματα εδώ και 23 ημέρες, και ο τελευταίος ασθενής για τον οποίο υπήρχε υποψία βγήκε από την καραντίνα χθες (σ.σ. Δευτέρα). Η κυβέρνηση και η ιατρική κοινότητα εκτιμούν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας.
Για την καταπολέμηση του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο. Ο ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε έναν άνδρα ο οποίος είχε επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή τον Μάιο.
Η επιδημία έχει επηρεάσει την ανάπτυξη της τέταρτης ασιατικής οικονομίας, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση και παράλληλα δημιουργώντας προβλήματα στον τουρισμό. Ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 40% τον Ιούνιο.

Council of Europe