Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες της Μολδαβίας συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου της χώρας και της κυβέρνησης εξαιτίας του σκανδάλου με τις τράπεζες

 Το 2014 αποκαλύφθηκε ότι ένα ποσό της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τρεις τράπεζες της χώρας.
«Θέλουμε ριζικές αλλαγές στη Μολδαβία. Θέλουμε η χώρα μας να λειτουργεί βάσει διαφορετικών κανόνων. Σήμερα η Μολδαβία είναι αιχμάλωτη των εγκληματιών ολιγαρχών. Θέλουμε να τους ξεφορτωθούμε» είπε ένας διαδηλωτής.
Την προηγούμενη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων διαμαρτυρήθηκαν για την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξουν αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για την εξαφάνιση αυτών των χρημάτων από τις τράπεζες της χώρας. Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι η απάτη με τις τράπεζες έχει κατεβάσει σημαντικά το επίπεδο ζωής τους, καθώς πληρώνουν την απόφαση της κυβέρνησης να δανείσει τις τράπεζες έτσι ώστε να τις σώσει μετά την εξαφάνιση των χρημάτων από τα ταμεία τους.
Η Μολδαβία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και η απάτη των τραπεζών οδήγησε σε μία ακόμα υποτίμηση του νομίσματός της. Οι διαδηλωτές στήνουν σκηνές εμπρός από το κτίριο της κυβέρνησης στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, και πλέον βρίσκονται στην πέμπτη συνεχή ημέρα των κινητοποιήσεών τους.
Σύμφωνα με διαρροές, για όλα ευθύνεται ένας 28χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν ο κύριος οργανωτής της απάτης, με τα χρήματα να έχουν μεταφερθεί σε τράπεζες και επιχειρήσεις στην Αγγλία

Council of Europe