Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία η οποία μάχεται πλέον σε δυο μέτωπα.

Ενώ συνεχίζονται οι επιδρομές κατά του ISIS στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός πλήττει παράλληλα θέσεις του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Την ίδια ώρα και σε εφόδους της αντιτρομοκρατικής σε όλη τη χώρα έχουν συλληφθεί εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ήταν θέμα χρόνου μέχρι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να βάλει στο στόχαστρό της την Τουρκία. Για πολύ καιρό απρόθυμος εταίρος ενός συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), η Τουρκία έκανε μία δραματική αλλαγή πορείας την προηγούμενη εβδομάδα δίνοντας στον συνασπισμό πρόσβαση στις αεροπορικές της βάσεις και εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον τόσο του τζιχαντιστικού κινήματος όσο και του PKK.
«Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε χερσαία στρατεύματα στη Συρία και τα αεροπορικά πλήγματα έχουν σκοπό να υποστηρίξουν τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Hurriyet, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος πολιτικός ανέφερε πως το κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD, που συνδέεται με το PKK, θα μπορούσε «να έχει μία θέση στη νέα Συρία», αν δεν ενοχλεί την Τουρκία, αν διακόψει όλες τις σχέσεις με τη διοίκηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και αν συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Όμως η υποτροπή σε σοβαρή διαμάχη ανάμεσα στην Τουρκία και το PKK έχει προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον των ειρηνευτικών προσπαθειών της Τουρκίας-που είναι μέλος του ΝΑΤΟ-με τους Κούρδους, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, έπειτα από 28 χρόνια αιματοχυσίας, αλλά που έχουν περιέλθει πρόσφατα σε αδιέξοδο.
Ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχίες πως επιθυμία του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν είναι οι νέες επιθέσεις εναντίον του PKK να διεγείρουν τα αντικουρδικά αισθήματα πριν από μία πιθανή διενέργεια πρόωρων εκλογών αργότερα φέτος.

Council of Europe