Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες Τυνήσιοι πολεμούν στις τάξεις διάφορων ισλαμιστικών οργανώσεων σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Φαϊζέλ Σερίφ δύο είναι οι κύριοι λόγοι της στράτευσης των νεαρών Τυνήσιων στις ακραίες οργανώσεις. Ο πρώτος είναι ότι ήθελαν να εξάγουν το μοντέλο της «αραβικής επανάστασης» και σε χώρες που δεν είχε γίνει κάποια αλλαγή. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πολλοί από αυτούς που ριζοσπαστικοποιήθηκαν, την περίοδο της διακυβέρνησης του πρώην επικεφαλής του βορειοαφρικανικού κράοτυς Μπεν Αλί βρίσκονταν στη φυλακή εκτίοντας μεγάλες ποινές. Με την αλλαγή και την επανάσταση απελευθερώθηκαν μαζί με πολιτικούς κρατούμενους όταν δόθηκε γενική αμνηστία.
Ανάμεσα σε 3.000 και 10.000 δολάρια παίρνει όποιος καταφέρει να πείσει κάποιον να γίνει μαχητής εξτρεμιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Εκτός αυτού οι τζιχαντιστές φροντίζουν τις οικογένειες των μαχητών μέσα από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μουσείο Μπαρντό και το Σους η ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών Τυνήσιων αυξάνεται διαρκώς. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί με κατασταλτικά μέσα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Περισσότεροι από 15.000 ύποπτοι ελέγχθηκαν από τις αρχές του χρόνου και περισσότερα από 700 άτομα συνελήφθησαν.
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση σκοπεύει να οργανώσει ένα συνέδριο όπου θα συμμετέχουν κρατικοί θεσμοί αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες με στόχο να αναπτύξουν μια στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Council of Europe