Μια οδύσσεια που δυστυχώς δεν έχει τελειωμό…

Πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, περιμένουν για να εισέλθουν στα Σκόπια και να συνεχίσουν προς τη Σερβία
Η οδύσσεια των μεταναστών δεν έχει τελειωμό με τη φυγή τους από τη χώρα καταγωγής τους. Έπειτα από εξαντλητικό ταξίδι, με τόσους κινδύνους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την απροθυμία ή ακόμη την αδυναμία των χωρών που διασχίζουν ή επιθυμούν να εγκατασταθούν να τους δεχθούν ή τουλάχιστον να τους βοηθήσουν στο επικίνδυνο εγχείρημά τους.
Χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούμενοι ασύλου και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, οι οποίοι κάνουν επικίνδυνα ταξίδια κατά μήκος των Βαλκανίων, «υφίστανται βίαιη κακοποίηση και εκβιασμούς στα χέρια των αρχών και των εγκληματικών συμμοριών», ενώ «έχουν ντροπιαστικά εγκαταλειφθεί από την αποτυχία του συστήματος Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που τους αφήνει παγιδευμένους χωρίς προστασία στη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημείωνε η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της.
Στην έκθεση «Συνοριακές περιοχές της Ευρώπης: Παραβιάσεις κατά μεταναστών και προσφύγων στη ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία», διαπιστώνεται ότι αυξανόμενος αριθμός ευάλωτων ατόμων έχει απομονωθεί σε νομικό κενό στα Βαλκάνια. Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των απωθήσεων ή απελάσεων από όλα τα σύνορα, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στο άσυλο στα κράτη από τα οποία διέρχονται οι άνθρωποι και εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών και νόμιμων οδών εισόδου στην ΕΕ.
Το πρόβλημα όμως δεν εμφανίζεται μόνο στην Ευρώπη, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της Βενεζουέλας προχώρησαν στην απέλαση Κολομβιανών προσφύγων, ενώ και ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν εκλεγεί θα αυστηροποιήσει την έως τώρα μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Ομπάμα.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συγκλονιστικό βίντεο κατέγραψε τον περασμένο Απρίλιο τέσσερις αστυνομικούς στην Ισπανία να ξυλοφορτώνουν άγρια μετανάστη από τον Άγιο Δομίνικο μέσα στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια βίαιης απέλασης. Με βρισιές και άγριο ξύλο τρεις άντρες αστυνομικοί και μία γυναίκα τον αναγκάζουν βίαια να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο παρά τη θέλησή του για απέλαση.
Η απάνθρωπη συμπεριφορά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια μαζικών απελάσεων έχει καταγγελθεί από ανθρωπιστικούς φορείς και αντιρατσιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Μικρής έκτασης ταραχές ξέσπασαν σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στην περιοχή Ρόζκε της Ουγγαρίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν μάλιστα χρήση δακρυγόνων προκειμένου να σταματήσει τους μετανάστες.
Η χώρα δέχεται τεράστια κύματα μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται από τη Σερβία, ένα ζήτημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο.
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, ο οποίος βρέθηκε στη μεθοριακή περιοχή Ρόζκε, κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, σημείωσε ότι η αστυνομία συγκέντρωσε 300 - 400 μετανάστες και τους απηύθυνε οδηγίες μέσω μεγαφώνου.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιμέτωποι με την ποινή της φυλάκισης καθώς και κατάσχεση των απολαβών τους πρόκειται να βρεθούν όσοι μετανάστες εργάζονται παράνομα στη Βρετανία σύμφωνα με νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Υπό την πίεση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που εισρέουν στη χώρα αλλά και όσων έχουν συλληφθεί στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης από την Γαλλία, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον τόνο των αντιμεταναστευτικών της δηλώσεων.
Πόλο έλξης μεταναστών λόγω των χαλαρών ελέγχων χαρακτήρισε μάλιστα τη Βρετανία η Νατάσα Μπουσάρ, δήμαρχος της Καλαί, πόλης-λιμανιού στη βόρεια Γαλλία όπου έχουν κατασκηνώσει χιλιάδες μετανάστες με την ελπίδα να περάσουν απέναντι. Όπως ανέφερε «το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της γειτονικής χώρας και οι χαλαροί έλεγχοι ταυτότητας καθιστούν τη χώρα μαγνήτη για παράτυπους μετανάστες».
Σε απάντησή του σε αυτές τις δηλώσεις ο βρετανός υπουργός Μετανάστευσης, Τζέιμς Μπρόκενσερ, αντέτεινε πως «όποιος νομίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εύκολη λύση θα πρέπει να ξέρει αναμφίβολα ότι αν είστε εδώ παράνομα, θα λάβουμε μέτρα να σας εμποδίσουμε από το να εργαστείτε, να νοικιάσετε διαμέρισμα, να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό ή να αποκτήσετε άδεια οδήγησης». Προσέθεσε μάλιστα πως «θα συνεχίσουν να καταπολεμούν την παρανομία και να χτίζουν ένα μεταναστευτικό σύστημα που δουλεύει προς το βέλτιστο όφελος των Βρετανών και όσων υπακούν στους κανονισμούς».
Από πλευράς της, η κυβέρνηση ανέφερε πως «θα εισαγάγει νέους νόμους όταν τελειώσει η καλοκαιρινή διακοπή της Βουλής τον Σεπτέμβριο οι οποίοι θα τιμωρούν την παράνομη εργασία με ποινές φυλάκισης έως και έξι μήνες καθώς και χρηματικές ποινές χωρίς ανώτατο όριο, ενώ οι απολαβές των παράνομα απασχολούμενων θα μπορούν να κατάσχονται».
Με τα νέα μέτρα θα καταστεί πιο εύκολο να ασκηθεί δίωξη σε εργοδότες που εν γνώσει τους απασχολούν εργαζόμενους χωρίς άδεια εργασίας στη Βρετανία ενώ αναμένεται να αυξηθεί και το μέγιστο όριο φυλάκισης από δύο σε πέντε χρόνια.
ΣΚΟΠΙΑ
Για τους επόμενους μήνες 3.000 μετανάστες θα περνούν καθημερινά τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Αυτό εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όμως η κυβέρνηση της FYROM δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει την είσοδο τόσου μεγάλου αριθμού προσφύγων. Οι αρχές της χώρας έχουν δεχθεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς τους, όταν χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σε μια προσπάθεια να κρατήσει μακριά τους απελπισμένους μετανάστες.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι το 80% των ανθρώπων που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας – FYROM έχουν εγκαταλείψει τη Συρία. Καθημερινά, η αστυνομία επιτρέπει μόλις σε 300 πρόσφυγες να περάσουν.
Στη συνέχεια, ακολουθούν την σιδηροδρομική γραμμή βόρεια της Γευγελής και συνεχίζουν την πορεία τους προς τη Σερβία και την Ουγγαρία. Τελικός προορισμός η Βόρεια Ευρώπη, όπου ελπίζουν να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή.
Όσοι κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, περπάτησαν για ώρες μέσα στον ήλιο. Δεν έχουν φαγητό και η πρόσβαση σε καθαρό νερό, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Μέτα από τόσες μέρες στον δρόμο, πολλοί από τους πρόσφυγες, αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας.
«Έχουμε ανθρώπους με κατάγματα, ενώ υπάρχουν και άτομα με φουσκάλες στα πόδια. Πολλοί έχουν κοπεί με ψαλίδια και μαχαίρια. Όμως έχουμε και σοβαρότερα περιστατικά, όπως ανθρώπους με επιληψία, με καρδιακά προβλήματα αλλά και δυσκολίες στην αναπνοή» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Ζανουζόσκι, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού της FYROM.
Όσοι καταφέρουν να φτάσουν στη Γευγελή, δίνουν μάχη για να κερδίσουν μια θέση στα τρένα που φεύγουν για Βελιγράδι.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Φορτωμένοι με ψυγεία, στρώματα και άλλες οικοσκευές εκατοντάδες Κολομβιανοί ακολουθούμενοι από οικόσιτα ζώα και μικρά παιδιά διασχίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο τον ποταμό Ταχίρα. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα σπίτια τους όταν η Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας εμφανίστηκε στο κατώφλι του σπιτιού τους δίνοντάς τους διορία, όπως λένε, 72 ωρών να φύγουν και σημαδεύοντας την πόρτα με ένα μεγάλο D από το αρχικό γράμμα της λέξης κατεδάφιση στα αγγλικά.«Μας κακομεταχειρίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Μας έχουν διώξει από τα σπίτια, δεν έχουν σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν έχουν σεβαστεί τα παιδιά μας. Έχουν κάνει κατάχρηση εξουσίας», τονίζει ένας Κολομβιανός που απελάθηκε
Αυτές οι πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες και αποτελούν υπενθύμιση των πικρών επεισοδίων της ανθρωπότητας που δεν μπορούν να επαναληφθούν τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.«Απαιτούμε σεβασμό από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σεβασμό προς τους Κολομβιανούς».
Οι απελάσεις Κολομβιανών εντάθηκαν μετά το επ΄ αόριστον κλείσιμο των δύο σημείων διέλευσης προς την Κολομβία και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τμήμα των συνόρων από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας .
Στη συνοριακή πόλη Κουκουτά, εκατοντάδες Κολομβιανοί έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα πέντε προσωρινά καταλύματα που έχουν στηθεί.
Από τη πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο,που πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως τον Ντόναλντ Τραμπ της Λατινικής Αμερικής, λόγω των απελάσεων, τονίζει ότι στόχος του είναι η πάταξη των λαθρεμπόρων και των παραστρατιωτικών. Η κολομβιανή
κυβέρνηση τονίζει πως πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν απελαθεί άδικα.
Για τη 47χρονη Μαρία Βελάσκο που ζει στη φτωχή συνοριακή πόλη Ερνέστο Γκεβάρα και βοήθησε τους Κολομβιανούς γείτονές της να πακετάρουν τα πράγματά τους «το σκηνικό με τα σημαδεμένα σπίτια των Κολομβιανών θυμίζει αρκετά τα σπίτια των Εβραίων που μαρκάρονταν με ένα αστέρι από τους Ναζί».
ΤΡΑΜΠ
Ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να βάλλει κατά των μεταναστών, λέγοντας πως αν αναδειχθεί πρόεδρος θα απελάσει όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο Τραμπ δήλωσε πως σε περίπτωση εκλογής του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, θα ακύρωνε τα διατάγματα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το μεταναστευτικό και θα απέλαυνε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονή.
«Πρέπει να φύγουν, ή έχουμε χώρα ή δεν έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ και πρόσθεσε πως «οι οικογένειες θα μείνουν μαζί, αλλά πρέπει να φύγουν από τη χώρα». Θυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ ζουν περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ξεκαθάρισε ότι θα ακυρώσει όλες τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του Ομπάμα για το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που προστατεύει από την απέλαση τα παιδιά ανθρώπων που είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ παράνομα αλλά έχουν γεννηθεί στη χώρα. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τις προκλητικές του δηλώσεις, στις οποίες είχε χαρακτηρίσει εγκληματίες και βιαστές τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής από το Μεξικό.
--------------------------------
Βαρύ το κόστος για την ΕΕ
Στα 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ έχει κοστίσει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2000 η απέλαση παράτυπων μεταναστών και 1,6 δισ. ευρώ η προστασία των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη από σύμπραξη ευρωπαίων δημοσιογράφων.
Τα κράτη μέλη συμφωνούν στην επίσπευση της απέλασης των παράνομων μεταναστών, και είναι διχασμένα όσον αφορά τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στην Ιταλία και την Ελλάδα, δύο χώρες των οποίων τα συστήματα υποδοχής έχουν καταποντιστεί από τις αφίξεις μεταναστών.
Πώς οργανώνεται η επιστροφή παράτυπων προσφύγων; Το ερώτημα είναι εδώ και χρόνια ο σκόπελος των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών. «Το ποσοστό των παράτυπων μεταναστών που επέστρεψαν στις χώρες τους ήταν 33% το 2014», έχει δηλώσει ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Τα κράτη μέλη δαπανούν περιουσίες για την επιστροφή των προσφύγων: 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2000, σύμφωνα με την έρευνα. Η απέλαση ενός πρόσφυγα κοστίζει κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ, το ήμισυ του ποσού καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς.
Οι πρόσφυγες έχουν δαπανήσει από την πλευρά τους 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρώσουν για τη διέλευση και την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, διευκρινίζει η μελέτη που είναι αποτέλεσμα εργασίας έξι μηνών που εκπόνησαν περίπου 20 δημοσιογράφοι, στατιστικοί και προγραμματιστές από 16 ευρωπαϊκές χώρες.
Περισσότεροι από 600.000 μετανάστες ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014. Από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαΐου 2015, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο και 1.865 πνίγηκαν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται επίσης να χρηματοδοτούν την προστασία των συνόρων: 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ από το 2000, με κύριους επωφελούμενους τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους ειδικούς στον τομέα αυτόν όπως οι Airbus, Finmeccanica και Thales, υπογραμμίζει η έρευνα.
Οι φράκτες με τα ψηλά συρματοπλέγματα που κατασκευάστηκαν για την προστασία των ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελίγια στο Μαρόκο κοστίζουν 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρησή τους. Το φράγμα στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στοιχίζει περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους έλληνες φορολογούμενους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της δράσης για την υποδοχή αιτούντων άσυλο και για μέτρα προστασίας των συνόρων.
Ποσό 3,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020 για το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη (AMIF) και 3,8 δισ. για το Ταμείο για την Ασφάλεια (ISF). Η Γαλλία θα χορηγήσει 1,6 δισ. ευρώ για την ασφάλεια μέσω του ISF και, 265 εκατομμύρια μέσω του AMIF, διευκρινίζει η Επιτροπή.

Council of Europe