Η Δανία συγκαταλεγόταν ανέκαθεν ανάμεσα στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Η εισροή των μεταναστών, όμως, έχει προκαλέσει έξαρση των εθνικιστικών συναισθημάτων. Η χώρα παραμένει πληγωμένη από την επίθεση του 22χρονου γιου Παλαιστινίων μεταναστών σε μια εκδήλωση και έξω από μια συναγωγή, στις 14 Φεβρουαρίου, από την οποία βρήκαν τον θάνατο δύο άνθρωποι και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η συζήτηση τους τελευταίους μήνες επικεντρώθηκε περισσότερο στον αριθμό των εργατών που φτάνουν από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στο είδος των επιδομάτων που λαμβάνουν και στο κατά πόσον η Δανία πρέπει να δέχεται περισσότερους μετανάστες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
«Η μετανάστευση αποτέλεσε ένα αποφασιστικό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές (σ.σ. πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα)», τονίζει ο Κάσπερ Χάνσεν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε αυτό το κλίμα στις βουλευτικές εκλογές το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό «Κόμμα του Λαού της Δανίας» έλαβε 21,1%, έναντι 12,3% πριν από τέσσερα χρόνια, κατακτώντας 37 έδρες, 15 περισσότερες απ' όσες είχε πριν.
Εκτός από τις ακραίες απόψεις του για τη μετανάστευση, το κόμμα αυτό διαφωνεί με τα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς στα ευρωπαϊκά ζητήματα και στο ύψος των δημοσίων δαπανών για την κοινωνική προστασία. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1995 με στόχο την προστασία της «δανικής πολιτιστικής κληρονομιάς» και από το 2001 ως το 2011 πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή υπό την ηγεσία της χαρισματικής προέδρου του Πία Κάερσγκορντ. Την εποχή εκείνη το κόμμα στήριξε διαδοχικές κυβερνήσεις μειοψηφίας της Δεξιάς, με αντάλλαγμα την υιοθέτηση δρακόντειων μέτρων για τη μετανάστευση.

Council of Europe