Γιατί υπάρχει έξαρση του φαινομένου – πόσο κοστίζουν στις παράνομες πιάτσες

 Στοιχεία κατασχεθέντων ειδών οπλισμού στην Επικράτεια, από το 2000 έως και το 2013

 Σύνολο κατασχεθέντων όπλων και εκρηκτικών για το 2013

Αύξηση σημειώνει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παράνομων φορτίων όπλων που καταλήγουν εντός της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε χέρια μελών του υποκόσμου, αν και πριν από δύο δεκαετίες η χώρα μας ήταν εξαφανισμένη από τους χάρτες των λαθρέμπορων όπλων. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μόνο στην Αθήνα εκτιμάται πως «κυκλοφορούν» τουλάχιστον 12.000 Καλάσνικοφ παλιάς κατασκευής, τα περισσότερα προερχόμενα από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού.
Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα άλλαξαν και αποτελεί πλέον έναν από τους κυριότερους προορισμούς των προϊόντων τους. Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον μορφή. Έχει γίνει πιο βίαια, ενώ οι κακοποιοί δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές για ελάχιστα ευρώ, γι’ αυτό και το λαθρεμπόριο όπλων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καλάσνικοφ, πιστόλια όλων των ειδών, ακόμα και ημιαυτόματα μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι καθημερινά δίνουν μάχη για να «αφοπλίσουν» τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, «στην Ελλάδα πλέον κάνουν δουλειές γνωστές προσωπικότητες στον χώρο του λαθρεμπορίου των όπλων. Παλιά έστελναν οπλισμό στην Αφρική, τώρα βρήκαν στα Βαλκάνια έναν νέο παράδεισο».
Οι δρόμοι που ακολουθούν οι λαθρέμποροι όπλων είναι κυρίως αυτοί της βαλκανικής Χερσονήσου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου θηριώδη τζιπ, φορτωμένα με κάθε λογής όπλα, προσεγγίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα. Σε δύσβατες περιοχές οι έμποροι των όπλων κλείνουν τα ραντεβού τους με τους αντιπροσώπους τους στη χώρα μας κι εκεί τους παραδίδουν το υλικό, αλλά και χιλιάδες σφαίρες που τους έχουν παραγγείλει οι πελάτες τους.
Η Κρήτη αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στο εμπόριο όπλων, καθώς σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί υπάρχουν αντιπροσωπίες οργανωμένων κυκλωμάτων λαθρέμπορων όπλων.
«ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ»
Το διάσημο υποπολυβόλο Ak-47 Καλάσνικοφ μπορεί κανείς να βρει σε τιμές που ξεκινούν από τα 800-1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 2.000-2.500 ευρώ. Αυτό ανάλογα τη χώρα προέλευσης (τα κινέζικα αντίγραφα είναι τα πιο φθηνά), το πόσο χρησιμοποιημένο είναι και το εάν έχει αυτόματο κοντάκι. Με τα ίδια περίπου χρήματα (800-1.500 ευρώ) μπορεί κανείς να βρει στη «μαύρη αγορά» και πιστόλια ανατολικής προέλευσης, τύπου Tokarev ή τύπου Makarov, ενώ πιο φθηνά είναι και εδώ τα αντίγραφα από Κίνα, Βιετνάμ και Αίγυπτο.
Με περίπου στα 1.200 ευρώ, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα γιουγκοσλάβικο πιστόλι τύπου Zastava (με γεμιστήρα 8 φυσιγγίων), ενώ αρκετά υψηλότερη είναι η τιμή για ένα πιστόλι από δυτική χώρα (Glock, Magnum, USP κ.ά.) με το κόστος να ξεκινάει από 2.000 ευρώ και να φτάνει ακόμα και τις 4.000 ευρώ. Ο λόγος είναι πως τα όπλα αυτά είναι δυσεύρετα στη «μαύρη αγορά», «καθαρά» από εγκληματικές ενέργειες και σαφώς πιο αξιόπιστα. Τέλος, με μόλις 150-200 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ανατολικής προέλευσης.

Council of Europe