Η… βιομηχανία της επαιτείας
Μέσα στην κρίση αποτελεί σημαντικό κομμάτι του εγκλήματος στη χώρα μας


Μοτό: Οι… θέσεις εργασίας υπολογίζονται γύρω στις 15.000 σε όλη την Αθήνα και ο ημερήσιος τζίρος κυμαίνεται από 200.000 έως 300.000 ευρώ!

Σημαντικό κομμάτι του εγκλήματος στην Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία χρόνια η οργανωμένη επαιτεία. Κινείται από συγκεκριμένη… κάστα Ελλήνων (κατά βάση από Ρομά) και ξένων (Βουλγαρία και Ρουμανία), η οποία δρα βάσει χωροταξικού σχεδιασμού, ποια «ειδικότητα» θα στείλουν και σε ποιο σημείο. Αυτές οι «ειδικότητες» ανακυκλώνονται συνεχώς στα… σημεία εργασίας, ενώ δεν μένουν όλη μέρα στο πόστο οι ίδιοι ζητιάνοι, αφού αλλάζουν βάρδιες. Είναι τουλάχιστον φρικιαστικό το γεγονός ότι… νοικιάζονται ανάπηροι έναντι 30 ευρώ το οκτάωρο, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις ακόμη και… αγοράς παραπληγικών για εκμετάλλευση από τα κυκλώματα επαιτείας. Τα κυκλώματα αυτά λειτουργούν με μεθόδους μαφίας. Υπάρχουν η κεφαλή, τα εκτελεστικά όργανα και τα θύματα, οι άνθρωποι που απλώνουν το χέρι της επαιτείας.
Οι… θέσεις εργασίας υπολογίζονται γύρω στις 15.000 σε όλη την Αθήνα (το… ωράριο κυμαίνεται από έξι έως εννιά ώρες) και ο ημερήσιος τζίρος κυμαίνεται από 200.000 έως 300.000 ευρώ (!). Διακόσια ευρώ υπολογίζεται ότι μαζεύει ένας ακρωτηριασμένος επαίτης, με εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο, ο οποίος δουλεύει κυρίως στις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας. Τριάντα ευρώ το οκτάωρο βγάζουν οι γυναίκες με τα μωρά στις σκάλες του μετρό στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Σαράντα ευρώ έξω από τον Ευαγγελισμό.
Το σύνολο των χρημάτων που κερδίζει το κύκλωμα από την οργανωμένη επαιτεία στους δρόμους της Αθήνας φεύγει στις χώρες καταγωγής των ανθρώπων που έχουν οργανώσει τη συμμορία. Ένα μέρος των χρημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρατά ο αρχηγός του κυκλώματος και τα υπόλοιπα -τα πιο λίγα- τα κρατά ο ίδιος ο επαίτης. Όμως και αυτά τα χρήματα πάλι στον αρχηγό γυρίζουν, καθώς συνήθως τους δίνουν ένα ποσό της τάξεως των 20 με 30 ευρώ ημερησίως, τα οποία όμως ο επαίτης τα ξοδεύει για το κύκλωμα που του παρέχει τροφή, στέγη και ζεστό νερό.


ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΙΤΩΝ
1. Επαίτες από οικονομική ένδεια. Αυτοί αποτελούν την κυριότερη κατηγορία επαιτών και, συνήθως, πρόκειται για γέρους, ανηλίκους, ψυχικά νοσούντες κ.ά. Σε αυτή την ομάδα, όμως, εντάσσονται και οι αλλοδαποί που έρχονται από κράτη, στα οποία σημειώθηκαν πρόσφατα πολεμικές συρράξεις.
2. Επαίτες - επαγγελματίες. Αυτοί ζητιανεύουν είτε από φιλοχρηματία -επειδή νιώθουν την εσωτερική ανάγκη να ζουν με αυτό τον τρόπο, να κοροϊδεύουν τους άλλους που τους δίνουν ελεημοσύνη, ακόμη και αν είναι πλούσιοι (είναι λίγες, πάντως, οι περιπτώσεις των πλούσιων επαιτών) ¬ είτε από συνήθεια.
3. Επαίτες - έμποροι. Είναι μια κατηγορία που διευρύνεται ιδιαιτέρως, τα τελευταία χρόνια, πουλώντας δηλαδή κάποια μικροπράγματα.
4. Επαίτες - τουρίστες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως αλλοδαποί, που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να κάνουν τις... διακοπές τους με αυτό τον τρόπο.
5. Επαίτες - απατεώνες. Πρόκειται για εκείνους που προσποιούνται τους ανάπηρους (τυφλοί, παράλυτοι), ή ότι βιώνουν ανύπαρκτα δράματα (άρρωστοι συγγενείς που πρέπει οπωσδήποτε να εγχειρηθούν στο εξωτερικό, φορείς του AIDS κ.ά.), αλλά και για όσους κάνουν εράνους για… ανύπαρκτα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
6. Επαίτες - ηθικοί αυτουργοί. Σε αυτούς εντάσσονται εκείνοι που εκπαιδεύουν ανηλίκους, οδηγώντας τους στην επαιτεία για να τους εκμεταλλευθούν, αλλά και όσοι συνοδεύουν ανήμπορους και παιδιά.


-------------------------------------
Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας
Άρθρο 407. Επαιτεία. Όποιος επαιτεί από φυγοποινία ή από φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.
Άρθρο 408. Αλητεία. Καταργήθηκε με την παρ.12 περ. β’ του άρθρου 1 του ν. 2207/1994.
Άρθρο 409. Παραμέληση αποτροπής από επαιτεία ή αλητεία. Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή: α) όποιος εξωθεί σε επαιτεία ή παραλείπει να εμποδίσει από την επαιτεία ή την αλητεία πρόσωπα που έχει την επιμέλειά του ή που βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης από αυτόν. β) όποιος παραδίδει ή προμηθεύει σε άλλους πρόσωπα ηλικίας κάτω των 17 ετών ή που έχουν υπερβεί αυτήν την ηλικία, είναι όμως σωματικά ή διανοητικά ανάπηρα, για να προκαλούν με τη νεαρή τους ηλικίας ή με τη τυχόν σωματική ή διανοητική ασθένεια ή αναπηρία τους τον οίκτο ή την περιέργεια του κοινού για χρηματικό όφελος δικό του ή άλλου.
Άρθρο 410. Γενική διάταξη. Η διάταξη του άρθρου 72 για παραπομπή σε κατάστημα εργασίας εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις των άρθρων 407-409.

 

Council of Europe