Στο στόχαστρο των κλιμακίων μπαίνουν και ΕΚΑΣ - ασφαλιστικές δαπάνες

 Μέλος του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών εισέρχεται στο κτίριο που στεγάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους


Με τα μάτια στραμμένα στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίες αποτελούν πλέον καταλυτικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Πέντε θεωρούνται τα κρίσιμα μέτωπα που καλούνται οι δύο πλευρές να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο. Αυτά είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η τύχη του ΑΔΜΗΕ, η φορολογία και δημοσιονομικά ζητήματα όπως η ύφεση, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι ανάγκες πληρωμών του δημοσίου, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια, το άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων και τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Όπως ανέφερε χθες το in.gr, στο στόχαστρο των θεσμών μπαίνει για τα καλά και το ΕΚΑΣ, καθώς στοιχεία που επεξεργάσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιταχύνει το «κούρεμα» των πιο εύρωστων οικονομικά δικαιούχων του επιδόματος που σε πρώτη φάση έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2016.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του επτάμηνου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 η συνολική δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα ανέλθει εφέτος στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20% υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη. Η απόκλιση αυτή είναι «επαναλαμβανόμενη», καθώς και το 2014 το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για ΕΚΑΣ ήταν στα 720 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι του αρχικού στόχου του περυσινού έτους.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δανειστές προβλέπουν ύφεση 2%-3% για την ελληνική οικονομία το 2015, αλλά και πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ αντί για πλεόνασμα.
Αναφορικά με την καθυστερημένη άφιξη στην Αθήνα της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι δεν ήταν τυχαία. Αφενός γιατί ακόμη η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές εκφράζουν διαφωνίες ως προς τα προαπαιτούμενα -η κυβέρνηση αρνείται να ψηφίσει τρίτο γύρο νέων μέτρων ενώ ορισμένοι από τους ξένους πιέζουν για μια ακόμη δέσμη- και αφετέρου γιατί Ευρωπαίοι και ΔΝΤ εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη διάσταση απόψεων ως προς την ανάγκη ή μη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για να δοθεί λύση σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Το βασικό σενάριο του κρίσιμου γύρου συζητήσεων είναι οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο (συγκέντρωση στοιχείων) να ολοκληρωθούν έως σήμερα Παρασκευή και μόνο σε κάποια ειδική περίπτωση να υπάρξει «follow up» το σαββατοκύριακο, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η τελευταία ημερομηνία για να κλείσει το τεχνικό μέρος είναι η Τετάρτη 6 Αυγούστου. Η πολιτική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη 12 Αυγούστου, οπότε θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο πακέτο μέτρων μνημόνιο που θα την συνοδεύει. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο με την αποστολή έχουν έρθει στην Αθήνα νομικοί σύμβουλοι από την ΕΕ και το ESM.
Στη συνέχεια από τη Δευτέρα 17 έως την Τετάρτη 20 Αυγούστου (όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει προς την ΕΚΤ «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ) θα υπάρχει το περιθώριο η συμφωνία να έρθει στα Κοινοβούλιο όπου κι ασφαλώς θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία. Για τη συνολική συμφωνία, όπως επισημαίνουν παράγοντες που συμμετέχουν στις συζητήσεις, οι διαφορές πλέον είναι μικρές.
Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως προβλέπει το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, η εναλλακτική λύση είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις. Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί να εγκριθεί και μια δεύτερη «χρηματοδοτική γέφυρα» και ασφαλώς να ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα μέτρα και δράσεις, ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα και να εξοφληθούν έγκαιρα τα ομόλογα στην ΕΚΤ και άλλες υποχρεώσεις.
Όπως και να έχει, πάντως, το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων για την κυβέρνηση είναι ασφυκτικό, με την τελευταία να βρίσκεται σε στενό κλοιό, δεδομένου ότι καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων και έντονης φημολογίας για νέα προαπαιτούμενα.
Μεγάλο «αγκάθι των διαβουλεύσεων με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των πιστωτών θα είναι τα προαπαιτούμενα που ζητούν, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το δάνειο του ESM. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα έβαλε ξανά στο τραπέζι το ζήτημα αυτό, λέγοντας ότι αποτελεί τμήμα της εν εξελίξει συζήτησης, ότι «αναμένονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση» και ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Σύμφωνα με την Αντρέεβα, ζητούμενο είναι με την πρώτη δόση του δανείου του ESM να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών όμως απαντούσαν πως από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς δεν προκύπτουν τα περί νέων προαπαιτούμενων.

Council of Europe