Επλήγησαν η απασχόληση, οι εμπορευματικές συναλλαγές, η βιομηχανική παραγωγή, ενώ αυξήθηκαν τιμές των προϊόντων

Τις άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την επιβολή των capital controls και την υιοθέτηση των νέων φορολογικών μέτρων, υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, οι κύριες συνέπειες αφορούν στην πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας, την απασχόληση, το επίπεδο τιμών ορισμένων κατηγοριών προϊόντων και τη βιομηχανική παραγωγή.
Πρώτον, η συνολική αξία των εισαγωγών υποχώρησε κατά 32% τον Ιούλιο του 2015. Εξαιρώντας τα καύσιμα, που επηρεάζονται από την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 22,6%, έναντι ανόδου κατά 10,6% τον Ιούλιο του 2014.
Οι δυσχέρειες στην μεταφορά εμβασμάτων που προέκυψαν εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων για αγορά πρώτων υλών και ενδιαμέσων αγαθών, επηρέασαν αρνητικά την βιομηχανική παραγωγή και ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εξαγωγική δραστηριότητα κατά τους επόμενους μήνες, πέραν του Ιουλίου 2015, όταν οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση.
Δεύτερον, η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε σημαντικά ήδη από τον περασμένο Ιούλιο κατά 5,7%, σε ετήσια βάση έναντι αυξήσεως κατά 5,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2014, αντιστρέφοντας έτσι την ανοδική πορεία των πρώτων μηνών του έτους.
Τρίτον, το ισοζύγιο των ροών απασχολήσεως στον ιδιωτικό τομέα (στοιχεία πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ) εμφανίστηκε και πάλι αρνητικό τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο οι καθαρές προσλήψεις μισθωτών υπολείπονταν των αποχωρήσεων κατά 16,7 χιλ. άτομα (έναντι θετικού ισοζυγίου 13,3 χιλ. που είχε καταγραφεί πέρυσι), ενώ τον Αύγουστο 2015 το ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό στα 441 άτομα (+1.311 τον Αύγουστο 2014).
Οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρουσίασαν αύξηση, σε ετήσια βάση, κατά 10% και 14% αντίστοιχα, αφού επηρεάσθηκαν σημαντικά από το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Παράλληλα, υποτονικές παρουσιάζονται οι προοπτικές της απασχολήσεως όπως καταγράφεται στην Έρευνα Manpower για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, που συνιστούν την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη από το τρίτο τρίμηνο 2013. Τέλος, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήδη το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 25,2% τον Ιούνιο 2015, έναντι 25% τον Μάιο 2015.
Τέταρτον, επιβραδύνθηκε σημαντικά η αποπληθωριστική διαδικασία τον Αύγουστο του 2015, ως αποτέλεσμα της αναδιατάξεως των συντελεστών του φόρου προστιθεμένης αξίας σε ένα σχετικά ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών.
Παρά την αύξηση των τιμών που αναμένονται, εξαιτίας της αυξήσεως του ΦΠΑ, η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλό επίπεδο και το 2015, σε συνδυασμό με την υποτονική εγχώρια ζήτηση που εκτιμάται ότι θα σχηματισθεί στο δεύτερο εξάμηνο 2015, είναι οι βασικοί παράγοντες για τους οποίους ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί κάτω του μηδενός το 2015.
----------
Σε ποιες περιπτώσεις χαλαρώνει ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων
Περαιτέρω χαλάρωση στον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, θα αφορά σε επιχειρήσεις, φοιτητές, στρατευμένους αλλά και πολίτες.
Σύμφωνα με τη νέα δρομολογούμενη χαλάρωση στα capital controls, τα τραπεζικά υποκαταστήματα και όχι τα κεντρικά της εκάστοτε τράπεζας θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα επιχειρήσεων για εισαγωγές αξίας που δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η έγκριση γινόταν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητές και στρατευμένοι, οι οποίοι θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα, το ανώτατο ποσό που θα μπορεί να εγκρίνει μία τράπεζα για αιτήματα επιχειρήσεων θα ανέλθει από τα επτά στα δεκατέσσερα εκατ. ευρώ. για πληρωμές στο εξωτερικό ενόψει των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές το προσεχές φθινόπωρο. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό θα μπορεί να αθροίζεται σε εβδομαδιαία βάση ανά τράπεζα. Σχετική πρόβλεψη θα υπάρχει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί.
Πέραν τούτων, αναφορικά με τους απλούς πολίτες και τους καταθέτες, θα προβλέπεται ότι όσοι καταθέτουν χρήματα στις τράπεζες σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως, θα μπορούν να τα σηκώνουν ανά πάσα στιγμή, χωρίς τους περιορισμούς των 420 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να δώσει κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων από τα «σεντούκια» στις τράπεζες, ώστε να επισπευσθεί η ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Τέλος, από τα capital controls θα εξαιρούνται οι προθεσμιακοί λογαριασμοί υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα διοχετευθούν σε αγορά ακινήτου. Πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης θα προβλέπεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1.800-2.000 ευρώ το μήνα αρκεί ο δικαιούχος να μην έχει επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό.

Council of Europe