Πρόβες διαζυγίου στον ΣΥΡΙΖΑ…

Ανέβασε τους τόνους ο πρωθυπουργός – τι απαντούν οι διαφωνούντες

Ως ξένοι στο ίδιο κόμμα έχουν οριστικά αποφασίσει να κινηθούν ο πρωθυπουργός και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, αφού καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, ενώ δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αποφυγής του αδιεξόδου. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση, καθώς από τη μία έχει να αντιμετωπίσει τις άγριες διαθέσεις των δανειστών και από την άλλη όσους μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα διαφωνούν με την επιλογή του να προχωρήσει στον επώδυνο συμβιβασμό.
Ο πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» όσο και στην ομιλία του στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή δεν άφησε κανένα περιθώριο συναίνεσης στα εσωκομματικά. Αντίθετα, για πρώτη φορά πέρασε στην αντεπίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο της κριτικής του τόσο την Αριστερή Πλατφόρμα όσο και μεμονωμένα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ζωή Κωνσταντοπούλου), δείχνοντας αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο και τις εσωκομματικές αμφισβητήσεις, καθώς με αυτή τη νοσηρή κατάσταση ζημιώνεται τόσο ο ίδιος όσο και ο τόπος.
Πολλές φορές και με απολογητικό ύφος για την αλλαγή της στάσης του και κυρίως τη μη υλοποίηση των προεκλογικών υπεσχημένων (κατάργηση του μνημονίου, ελαφρύνσεις σε φορολογικά θέματα κ.ά.) θέλησε να καταδείξει το μονόδρομο της πολιτικής του για να σωθεί η χώρα και κυρίως την αναξιοπιστία των αμφισβητούντων και των εναλλακτικών θέσεων που πρεσβεύουν, με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Στη χθεσινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στους διαφωνούντες, προτείνοντας προς το κόμμα του εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή και έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, επιλέγοντας, σαφώς, τη λύση του συνεδρίου.
Ήταν μία ομιλία που οριοθετεί τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Αλέξης Τσίπρας της έδωσε διλημματικό χαρακτήρα. Είτε με ακολουθείτε μέχρι τέλους, είτε βγαίνετε ανοιχτά και με αμφισβητείτε.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Τον τόνο για το τι θα πράξει η Αριστερή Πλατφόρμα έδειξε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο Δημήτρης Στρατούλης, κορυφαίος στέλεχος της «ρεύματος», που έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κάνει κάθε προσπάθεια, ώστε «να απεγκλωβιστεί το ταχύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια, να μην υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και να επανέλθει στη ρότα των προεκλογικών δεσμεύσεων» εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας, Δημήτρης Στρατούλης.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση στη συγκέντρωση της προηγούμενης Δευτέρας στο κλειστό του Πανελληνίου, έδωσε έμμεση απάντηση στον πρωθυπουργό για τα όσα είπε στη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο», καθώς μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να την σχολιάσει, καθώς -όπως είπε- δεν την άκουσε γιατί... είχε κάποια «άλλη δουλειά».
Μάλιστα, μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε η Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς προχώρησε σε ανάρτηση στον ιστότοπο iskra.gr κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο ιστότοπος ανέβασε ένα κείμενο που συγκρίνει τις ενέργειες του κουαρτέτου των εκπροσώπων των δανειστών με το κρεβάτι του Προκρούστη. Το άρθρο που υπογράφει ο Χρήστος Πρεβεζάνος κάνει λόγο για «φοροεπιδρομή στους αγρότες», όπως και για «νέο πετσόκομμα στις συντάξεις».
Μεταξύ άλλων, η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι το πρώτο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ να αφορά στους εισοδηματικά εύρωστους δικαιούχους του επιδόματος, συμπληρώνοντας πως «προκαλεί ερωτηματικά ο μη ακριβής προσδιορισμός των λεγόμενων "εύρωστων δικαιούχων", ενώ κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς εξέφραζαν ερωτηματικά σχετικά με το πόσο εύρωστος μπορεί να είναι, τελικά, ένας δικαιούχος του ΕΚΑΣ και γιατί η κυβέρνηση παραδίδει αμαχητί μια από τις βασικές τις προεκλογικές δεσμεύσεις, που δεν ήταν άλλη από την μη κατάργηση του επιδόματος, χωρίς αστερίσκους!».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Αναφορικά με τα εσωκομματικά, η παρέμβαση της κίνησης των «53» (σε αυτή ανήκει ου ολίγα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος) διαμόρφωνε συνθήκες μορατόριουμ στην εσωκομματική σύγκρουση για το επόμενο διάστημα και έδινε τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να κλείσει τη διαπραγματευτική προσπάθεια με ελευθερία κινήσεων. Οι «53» συμφωνούν με την αριστερή πτέρυγα στη σκληρή κριτική για τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης, δεν συμμερίζονται όμως την προοπτική επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Και κυρίως εκτιμούν ότι εάν γίνουν τώρα εσωκομματικές διαδικασίες, όπως ένα διαρκές συνέδριο ή ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα, τότε θα επέλθει σίγουρα διάσπαση. Γι’ αυτό υιοθετούν την πρόταση της ηγετικής ομάδας για συνέδριο τον Σεπτέμβριο, επιμένοντας πάντως στην αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση και υποστηρίζοντας την έναρξη μιας προσπάθειας για γρήγορο απεγκλωβισμό από το μνημόνιο.
Με την κίνηση αυτή των «53» οι συσχετισμοί διαμορφώνονταν θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι δυνάμεις της αριστερής πτέρυγας και των συμμάχων της κυμαινόντουσαν γύρω στις 80 με 85 ψήφους επί 201 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Council of Europe