Κρίσιμο ποιο κόμμα θα βγει τρίτο, καθώς θα επηρεάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις

Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να παλεύουν να κατακτήσουν την πρώτη θέση και μαζί το μπόνους των 50 εδρών, αλλά τη δική τους μάχη δίνουν και τα υπόλοιπα κόμματα, προκειμένου να υλοποιήσουν τους προεκλογικούς τους στόχους. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, φαντάζει απίθανο να πιάσει την αυτοδυναμία ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, με συνέπεια να κρίνεται κρίσιμο ποιο κόμμα θα λάβει την τρίτη θέση, που θα επηρεάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες κομμάτων, εκείνα που έχουν τονίσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων) και εκείνα που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αγωνιστούν από τα αντιπολιτευτικά έδρανα της Βουλής, εφόσον εκλεγούν, να ανατρέψουν τη μνημονιακή πολιτική (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Λαϊκή Ενότητα). Ας δούμε πιο αναλυτικά τι επιδιώκουν τα μικρότερα κόμματα την προσεχή Κυριακή.

Για την τρίτη θέση η ΛΑΕ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι η Λαϊκή Ενότητα ζητάει την τρίτη θέση στις εκλογές. «Παλεύουμε για το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Και θα πάει ψηλά η Λαϊκή Ενότητα. Εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε το τρίτο κόμμα στη Βουλή. Να είμαστε εμείς η αξιωματική αντιπολίτευση στη μνημονιακή συγκυβέρνηση Τσίπρα – Μεϊμαράκη και σε καμιά περίπτωση η Χρυσή Αυγή. Η Λαϊκή Ενότητα κρατάει το κλειδί των μετεκλογικών εξελίξεων. Αν η Λαϊκή Ενότητα πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό οι εξελίξεις θα είναι διαφορετικές μετεκλογικά. Τα μνημόνια δεν πρόκειται να σταθούν, θα ακυρωθούν στην πράξη» έχει υπογραμμίσει ο επικεφαλής του κόμματος.

«Αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή»
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης έχει θέσει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου τον στόχο με τον οποίο κατέρχεται στις εκλογές το κόμμα του: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα είναι η επόμενη συγκυβέρνηση, γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα και οι κόντρες Τσίπρα - Μεϊμαράκη γίνονται για το θεαθήναι, αφού ψηφίζουν χέρι - χέρι όλα τα ανθελληνικά νομοσχέδια για τα μνημόνια, τους λαθρομετανάστες και τα ισλαμικά τεμένη. Μόνη δύναμη αντίστασης στο ξεπούλημα της Ελλάδος είναι η Χρυσή Αυγή που θα αυξήσει ραγδαία τα εκλογικά ποσοστά της και θα είναι η επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση».

Τον πήχη στο 10% θέτει το Ποτάμι
Το 10% όρισε ως εκλογικό στόχο ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας τους πολίτες να του δώσουν το συγκεκριμένο ποσοστό «για να καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι ο κόσμος θέλει να τα αλλάξει όλα. Το Ποτάμι είναι το καθαρό κίνημα και είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους όσοι δεν υπήρξαν στους κομματικούς σωλήνες», τόνισε ο Θεοδωράκης σε ομιλία του στην Αγ. Βαρβάρα, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσα στην εβδομάδα επανέλαβε ότι «δεν είναι ώρα για ψήφο διαμαρτυρίας και χαβαλέ, αλλά για να υποχρεωθούν τα κόμματα εξουσίας να συνεννοηθούν μαζί μας, διότι μ’ ένα μικρό ποσοστό, δεν πρόκειται να μας ακούσουν».

«Πιο δυνατό το ΚΚΕ»
Στόχος του ΚΚΕ για τις εκλογές, όπως δήλωσε ο Δημήτρης. Κουτσούμπας, είναι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ που έχει αποδείξει ότι μπορεί με συνέπεια κι ακάματα να παλεύει στο πλευρό του λαού, όπως έχει αναφέρει.

Οι τρεις στόχοι του ΠΑΣΟΚ
Με τρεις στόχους κατεβαίνει στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, το κόμμα να έχει καταστεί τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, με τις (περισσότερες) δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα δώσει σκληρή μάχη με τη Χρυσή Αυγή. Δεύτερον, να αποτελεί (την επόμενη ημέρα από τις εκλογές) την απαραίτητη «συγκολλητική» ουσία σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Και, τρίτον, να μετατραπεί στον βασικό πόλο προσέλκυσης των κεντροαριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων που βρίσκονται διάσπαρτοι στο πολιτικό σύστημα.


Καμμένος: «Φεύγω από την πολιτική αν δεν μπω στη Βουλή»
Ο πρόεδρος ων Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Πάνος Καμμένος, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι σε περίπτωση που το κόμμα του δεν κατορθώσει την Κυριακή να μπει στη Βουλή, θα αποχωρήσει από την πολιτική («αν δεν μπούμε στη Βουλή και ο ελληνικός λαός δεν θέλει τη δική μας φωνή, εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να παραμείνω στην πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά).
Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, δείχνουν τους ΑΝΕΛ να είναι στις περισσότερες μετρήσεις κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή (3%), και σε ορισμένες ελάχιστα πάνω. Ο πρόεδρος του κόμματος και τέως υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι «ο κόσμος γελάει με τις δημοσκοπήσεις», και ευελπιστεί το κόμμα του να είναι ξανά στη Βουλή.

Λεβέντης: Η Ένωση Κεντρώων το τρίτο κόμμα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης έκανε τα προγνωστικά του εν όψει των εκλογών, λέγοντας: «Ο Τσίπρας θα βγει πρώτος με ποσοστό κοντά στο 30%, η ΝΔ θα ακολουθήσει με ένα 25 - 26% και η Ένωση Κεντρώων θα σκοράρει στην τρίτη θέση, σε ποσοστό άνω του 8%, πάνω δηλαδή από Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΛΑ.Ε. Εμείς έχουμε ψηφοφόρους που δεν πλήττονται από την πόλωση. Είναι κυρίως αηδιασμένοι και νέοι που αμείβονται με 400 ευρώ. Οπότε σε αυτές τις κατηγορίες, τι να πει πια Τσίπρας και Μεϊμαράκης; Τη Θεσσαλονίκη την υπολογίζω στο 18-20% και την Αθήνα κοντά στο 6%».

Council of Europe