Η ρητορική Τσίπρα κατά διαπλοκής και «παλιού» – Ενωτικός ο Μεϊμαράκης


Με την υπόθεση Φλαμπουράρη να μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να πολώσουν όσο πλησιάζουμε την Κυριακή των εκλογών το πολιτικό κλίμα, προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη όσων ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι ή δείχνουν απροθυμία να πάνε να ψηφίσουν μεθαύριο. Στόχος και των δύο είναι ο ίδιος, αλλά με διαφορετική στρατηγική.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί στις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες να απευθυνθεί (για να πείσει) στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους (προέρχονται, με βάση τις μετρήσεις, κατά από τη δεξαμενή του κόμματός του), η στάση αναμονής των οποίων έχει διαμορφώσει το σκηνικό θρίλερ των εκλογών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο θυμικό των ψηφοφόρων του της 25ης Ιανουαρίου, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε εκείνους που το σκέφτονται ακόμα να τον στηρίξουν σε μία ακόμη εκλογική μάχη, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου νέο δημοψήφισμα, σε μία προσπάθεια να διεγείρει τα αντανακλαστικά τους, αξιοποιώντας τη δεξαμενή του 62% του «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο δίπολο «παλιό - νέο» -βασικό σύνθημα στην προεκλογική καμπάνια του κόμματός του-, ζητάει να μην υπάρξει παλινόρθωση του παλιού συστήματος, προβάλλοντας τη μάχη της κυβέρνησής του κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Προχθές μάλιστα άφησε – μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica - υπονοούμενα για τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι «κάτι φοβάται από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ».
Κάλεσε δε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να πάνε μαζί στους εισαγγελείς, για να μάθουν τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα. «Ακούγεται ότι είναι ονόματα του πολιτικού κόσμου. Γιατί να τα μάθουμε μετά τις εκλογές; Να τα μάθουμε τώρα. Να ξέρει ο ελληνικός λαός, ποιανού φίλοι είναι αυτοί που είναι μέσα και γιατί τους κρύβανε οι προηγούμενοι;», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη ρητορική του, πέρα από τη δέσμευση για εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος» που θα προστατέψει τους αδύναμους από τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει όλο και σε πιο πολύ θετικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Κάνει λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά και για επιστροφή τις αγορές έως τις αρχές του 2017. Αφού δεσμεύτηκε για την προστασία των καταθέσεων και την ομαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλώνει τώρα ότι θα διασφαλίσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και ότι θα εργαστεί για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με σύνθημα «Ναι στην ομόνοια, όχι στη διχόνοια», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το επιτελείο του επιχειρούν με τη συγκεκριμένη στρατηγική τακτική να επικοινωνήσουν την αποφασιστικότητα του προέδρου της ΝΔ για εθνική συνεννόηση που κυριάρχησε στον προεκλογικό του λόγο.
Στην κατεύθυνση της συνεννόησης κινήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και στη συζήτηση που είχε στο Γκάζι, το απόγευμα της Τετάρτης, με νέες και νέους από τους οποίους ζήτησε να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία την Κυριακή. «Δεν μπορεί να διχαζόμαστε άλλο, να μιλάμε συνέχεια για το παλιό και το νέο. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο», τόνισε κάνοντας έκκληση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.
Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν έδωσε και ούτε προστίθεται να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις. «Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Χρειάζεται να αφιερώσετε παραπάνω χρόνο στην εργασία και στο διάβασμα για να ζήσετε μετά καλύτερα και αυτό μπορώ να σας το εγγυηθώ», επισήμανε απευθυνόμενος στους νέους. Για την ανεργία, ειδικότερα, τόνισε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι «άλλος τρόπος για να μειώσεις την ανεργία από το να υπάρξουν επενδύσεις δεν υπάρχει», τονίζοντας επίσης την ανάγκη για σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
Μιλώντας για την οικονομία, χαρακτήρισε έκτακτο κακό γεγονός τα capital controls επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προστέθηκαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στα ήδη υπάρχοντα και «θα πάρει καιρό να ομαλοποιηθεί αυτή η κατάσταση», είπε. Με την υπογραφή της συμφωνίας, συμπλήρωσε, απομακρύνθηκε κάπως ο κίνδυνος του Grexit αλλά δεν έχουμε ξεφύγει τελείως καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έστρεψε τα βέλη του στους μύθους της Αριστεράς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς, όπως υποστήριξε, έχει αποδειχτεί στην πράξη πως σε αριστερά καθεστώτα εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες. «Μεγάλος αριστερός μύθος η δωρεάν παιδεία στην ανώτατη εκπαίδευση», δήλωσε και εξήγησε ότι ο ίδιος είναι φανατικός υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Council of Europe