Βαρόμετρο το λεκανοπέδιο Αττικής

Βαρόμετρο σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσουν οι πολυπληθείς εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρήτη αλλά και μεμονωμένοι πολυπληθείς νομοί με μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αχαΐα, η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία.
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο οποίο περιλαμβάνονται πέντε εκλογικές περιφέρειες, με συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου στην επικράτεια (2.955.140 εγγεγραμμένοι σε σύνολο 9.913.944 στην επικράτεια), βγάζει ουσιαστικά τη νέα κυβέρνηση, καθώς εκεί ψηφίζει περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας.
Κομβικό ρόλο, πάντως, στη μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων για την εξουσία θα διαδραματίσει η Λαϊκή Ενότητα. Το νεοσύστατο κόμμα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες του λεκανοπεδίου έχει πλέον στα δικά του ψηφοδέλτια άλλοτε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ενδεικτικότερα παραδείγματα η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Α’ Αθηνών, αλλά και ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης σε Β’ Πειραιά και Αττική).
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.665.061), στην οποία παραδοσιακά κυριαρχούσε η Νέα Δημοκρατία, η οποία έτσι αντιστάθμιζε το μειονέκτημα που είχε από την κυριαρχία, παλαιότερα, του ΠΑΣΟΚ και πλέον του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, η οποία έχει περίπου ίδιο αριθμό ψηφοφόρων (1.494.250), αλλά και στην Κρήτη των 530.530 ψηφοφόρων.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές απώλειες, όπως αυτή της αντιπροέδρου της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου και της Ιωάννας Γαϊτάνη, οι οποίες είναι πλέον στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ, ενώ στα δικά του ψηφοδέλτια θα είναι επικεφαλής ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Ανάλογο είναι το σκηνικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και στη Β’ Θεσσαλονίκης των 287.478 εγγεγραμμένων, όπου η πρώτη του Ιανουαρίου Λίτσα Αμμανατίδου είναι πλέον στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ.
Στον επίσης πολυπληθή σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους νομό των Σερρών (228.999) η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε μεγάλη αύξηση της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της παρουσίας του Κώστα Καραμανλή του νεότερου.
Κομβικό ρόλο στο αποτέλεσμα θα παίξει και η «μάχη της Κρήτης» των 530.530 εγγεγραμμένων, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις συμπεριφέρεται ως ενιαία περιφέρεια. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν μπόρεσε να κερδίσει την Κρήτη, αυτή τη φορά ευελπιστούν πως η παρουσία του Ηρακλειώτη Βαγγέλη Μεϊμαράκη μπορεί να φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη δυναμική του Β. Μεϊμαράκη στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει και αυτός στον ίδιο νομό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη μάχη του Ηρακλείου να λαμβάνει πλέον και χαρακτηριστικά μονομαχίας μεταξύ των δύο αρχηγών.
Σημαντική χαρακτηρίζεται η μάχη στην Αχαΐα των 277.584 εγγεγραμμένων. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει διπλό πλήγμα, καθώς χάνει τους δύο από τους τρεις βουλευτές στο ψηφοδέλτιο του Ιανουαρίου (Βαγγέλη Χατζηλάμπρου και Μαρία Κανελλοπούλου), ενώ θα έχει απέναντί του και ένα ιδιαίτερα ισχυρό ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος πήρε μεταγραφή από την Ημαθία σε μια περιφέρεια με σχεδόν σίγουρη έδρα για τα μικρότερα κόμματα.
Περαιτέρω ενδιαφέρον στη μάχη της συγκεκριμένης περιφέρειας προσδίδει και η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, με τη φιλοδοξία να συσπειρώσει ψηφοφόρους στο πάλαι ποτέ «πράσινο κάστρο».
Στη Λάρισα των 250.259 ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται «πληγωμένος» μετά την αποχώρηση της Ηρούς Διώτη. Κρίσιμη, τέλος, αναμένεται η μάχη και στην Αιτωλοακαρνανία των 232.076 ψηφοφόρων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απώλεια με αποχώρηση βουλευτή.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος λειτουργεί λογικά στις μονοεδρικές (την έδρα λαμβάνει ο πρώτος), στις διεδρικές, όπου ο πρώτος και ο δεύτερος λαμβάνουν από μία και στις τριεδρικές, όπου συνήθως ανάλογα με τα ποσοστά οι έδρες κατανέμονται κατά σειρά, είτε από μία, είτε δύο ο πρώτος και μία ο δεύτερος.
Όμως, λόγω και της ανάγκης για την απονομή του μπόνους των επιπλέον 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αρχίζουν τα... παράλογα, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου το πρώτο κόμμα παίρνει το σύνολο των εδρών, αφήνοντας τον δεύτερο χωρίς εκπροσώπηση, ακόμη και αν στον συγκεκριμένο νομό το ποσοστό του ήταν μεγαλύτερο!

Council of Europe