Οι ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού μας στην υπηρεσία του πληροφοριοδότη!

Με την ανησυχία για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των ευαίσθητων δεδομένων να έχει αγγίξει πλέον παγκόσμια επίπεδα, ξεχνάμε κάποιες φορές ότι ο «κατάσκοπος» μπορεί να βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας. Και να είναι πράγματα που δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μας, όπως η καφετιέρα μας ας πούμε!
Ας σκεφτούμε κάτι απλό: οι συσκευές που διατηρούμε στο νοικοκυριό μας συγκεντρώνουν δεδομένα για το πώς τις χρησιμοποιούμε; Είναι συνδεδεμένες στο Ίντερνετ; Αν ναι, μπορεί άνετα να μας παρακολουθούν!
Κι αυτό γιατί οι συσκευές κινητής επικοινωνίας, η τηλεόρασή μας και προσφάτως και άλλα οικιακά ηλεκτρονικά προϊόντα μπορούν να συνδεθούν άνετα σε δίκτυο που εντοπίζει τις δραστηριότητές μας. Κι αυτό δεν είναι κακό. Το πράγμα ξεφεύγει όταν τα δίκτυα αυτά χακάρονται, με τις πληροφορίες για τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας να γίνονται προσβάσιμες σε ανθρώπους με φαύλους σκοπούς.
Με αυτά υπόψη, ας δούμε συσκευές και άλλα οικιακά συστήματα που μπορεί να μας κατασκοπεύουν και τώρα που μιλάμε ή να χρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς στο μέλλον...


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς θυμάται η τηλεόρασή μας ποια προγράμματα έχουμε παρακολουθήσει, ποια σκοπεύουμε να δούμε, αλλά και για πόσο παρακολουθήσαμε το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς πριν αποκοιμηθούμε γλυκά στον καναπέ; Δεν είναι μυστικό ότι μπορεί να τα κάνει όλα αυτά μέσω σύνδεσης στο Ίντερνετ. Και εκεί ακριβώς εδράζεται η αδυναμία της!
Η εταιρεία ασφάλειας δικτύων και επικοινωνιών ReVuln απέδειξε πέρυσι ότι μπορεί να χακάρει εύκολα τις διαδικτυακές πλατφόρμες των κατασκευαστών, αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη, εγκαθιστώντας ιούς στους τηλεοπτικούς δέκτες και σε κάθε διασυνδεδεμένη συσκευή, την ίδια ώρα που δεν ήταν καθόλου δύσκολο να συγκεντρώσουν όλα τα προσωπικά δεδομένα που αποθηκεύονται στην τηλεόραση.
Μπόρεσαν ακόμα και να ανοίξουν την ενσωματωμένη στην τηλεόραση κάμερα, παρακολουθώντας έτσι τους τηλεθεατές που έβλεπαν τηλεόραση! Οι κατασκευαστές ανταπάντησαν ισχυριζόμενοι ότι θωρακίζουν καθημερινά τα δίκτυά τους και διορθώνουν τα ψεγάδια...

  

ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Όχι δεν έχουμε τρελαθεί, και μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το μέλλον ωστόσο είναι ζοφερό. Όταν μάλιστα αυτά ακούγονται από το στόμα του πρώην επικεφαλής της CIA, David Petraeus, τα πράγματα αποκτούν μια άλλη δυναμική. Κοινές λοιπόν οικιακές συσκευές που συνδέονται πλέον (ή πολύ σύντομα) στο Ίντερνετ, όπως το πλυντήριο πιάτων, η καφετιέρα και το στεγνωτήριο ρούχων, θα είναι σε θέση να συγκεντρώνουν δεδομένα για τους χρήστες τους.
Η σύνδεση στο Ίντερνετ βοηθά τους κατασκευαστές να αντιμετωπίζουν βλάβες και προβληματικές λειτουργίες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα των συσκευών. Ταυτόχρονα, επιτρέπει ή θα είναι σε θέση να επιτρέπει στον χρήστη να λειτουργεί τις συσκευές του μέσω κινητού τηλεφώνου, laptop και tablet, πράγμα καθόλου κακό δηλαδή. Το κακό είναι ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από «αδιάκριτους» για να εντοπίζουν τη θέση του χρήστη και να ξέρουν πότε είναι στο σπίτι και πότε όχι, πουλώντας ταυτοχρόνως σε εταιρείες τις καταναλωτικές του συνήθειες (κάτι που γίνεται εξάλλου ήδη).

   

ΦΩΤΑ
Είναι η ίδια τεχνολογία που επιτρέπει την παρακολούθηση των οικιακών μας συσκευών που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε επίδοξους κατασκόπους να ελέγξουν τα φώτα των σπιτιών μας. Τα «έξυπνα» σπίτια που έρχονται ολοταχώς, όπου όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα συστήματα θα ελέγχονται με τηλεχειρισμό μέσω εφαρμογών για smartphones και υπολογιστές, μπορεί να μας λύσουν τα χέρια, όχι όμως χωρίς το οφθαλμοφανές ρίσκο: πέρα από τον εντοπισμό του καθημερινού μας προγράμματος, οι επίδοξοι διαρρήκτες θα είναι σε θέση να ελέγχουν απόλυτα το σύστημα φωτισμού της οικίας, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν εύκολα να κλείνουν τα φώτα πριν εισβάλουν στο σπίτι...


ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
Οι «έξυπνοι» θερμοστάτες καταγράφουν τις συνήθειες θέρμανσης και ψύξης του χρήστη, μαθαίνουν τις προτιμήσεις του και κανονίζουν αναλόγως την επιθυμητή θερμοκρασία. Μπορείς ακόμα και να ρυθμίσεις ή να αλλάξεις τις επιλογές -μέσω Ίντερνετ- όταν είσαι εκτός σπιτιού. Πόσες ευκολίες πια στα χέρια του χρήστη! Έλα όμως που ήδη έχουν λάβει χώρα περιστατικά με χάκερ που «έπαιξαν» με τον θερμοστάτη, προσαρμόζοντάς τον στις δόλιες ανάγκες τους. Διαρρήκτες και κατάσκοποι μπορούν φανταζόμαστε να κάνουν άνετα το ίδιο...


ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ
Εδώ και χρόνια τα συστήματα προστασίας του σπιτιού είναι συνδεδεμένα με το κέντρο ελέγχου του παρόχου της υπηρεσίας, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή κάλυψη. Πλέον βέβαια δεν είναι λίγοι οι συναγερμοί που συνδέονται ασύρματα με το κινητό ή το tablet του χρήστη, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί την κατάσταση της οικίας του όλη την ώρα, όπου κι αν βρίσκεται ο ιδιοκτήτης. Δεν χρειάζεται φυσικά να αναλύσουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει και ο χάκερ, εισβάλλοντας απλώς στο δίκτυο.

 

 

 

 

 

 

 

 

SMARTPHONES
Σκεφτείτε απλά όλα τα κατασκοπευτικά gadgets που έχει ποτέ εφεύρει ο απίθανος Q στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ: μικρόφωνα και συστήματα ηχητικής καταγραφής, μασκαρεμένες μικροκάμερες, συσκευές γεω-εντοπισμού, προγράμματα που μπορούν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα, τραπεζικούς λογαριασμούς, e-mail, ακόμα και να ελέγξουν διασυνδεδεμένες συσκευές.
Ε, το smartphone σας διαθέτει πλέον όλες αυτές τις δυνατότητες! Οι οποίες μπορούν φυσικά να υποκλαπούν από χάκερ και να κάνουν τα πράγματα να μοιάζουν με επιστημονική φαντασία.

 

TABLETS ΚΑΙ PC
Αν μπορεί να τα κάνει αυτά το smartphone μας, τι λέτε να είναι σε θέση να κάνει ο ακόμα δυνατότερος ηλεκτρονικός υπολογιστής μας; Την ώρα που το κινητό μπορεί να μας κατασκοπεύει, tablets, laptops και PC κάνουν άνετα το ίδιο. Και ακόμα χειρότερα από το smartphone, παραγεμίζουμε άθελά μας τους υπολογιστές μας με ακόμα περισσότερα ευαίσθητα δεδομένα, από passwords και πληροφορίες e-banking μέχρι και γεω-εντοπισμένες φωτογραφίες και άλλα πράγματα που δεν θα θέλαμε να εκτεθούν σε κοινή θέα. Και είναι όλα τους τρωτά...


ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ
Ποιος νοιάζεται σε τελική ανάλυση για το χακάρισμα του σπιτιού του όταν δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής ούτε στο ίδιο του το σώμα; Ήταν το 2012 όταν ο χάκερ Barnaby Jack (White Hat) απέδειξε ότι μπορεί να σκοτώσει έναν διαβητικό ασθενή από 100 μέτρα μακριά προγραμματίζοντας την αντλία ινσουλίνης να χορηγήσει φονική δόση!
Και το πράγμα ακόμα πιο μακριά, ελέγχοντας πλέον βηματοδότες και εμφυτευμένους απινιδωτές.