OΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Γιατί οι χρήστες Windows ζουν με το φόβητρο των ιών

Είναι ο φόβος και ο τρόμος των περισσότερων χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών! Οι ιοί και κάθε λογής κακόβουλο λογισμικό αποτελεί μια δυνητική απειλή για τους χρήστες, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ομαλή λειτουργία των συσκευών τους, όσο και τα προσωπικά τους δεδομένα. Ωστόσο, οι ιοί προκαλούν μεγαλύτερους πονοκεφάλους σε χρήστες Windows, παρά σε όσους χρησιμοποιούν συστήματα της Apple, καθώς και κάποια διανομή Linux. Πόσο βάσιμη είναι, όμως, η ασφάλεια που αισθάνονται οι χρήστες Mac και Linux και γιατί υπάρχει η πεποίθηση πως τα συστήματά τους κινδυνεύουν λιγότερο από τα Windows;
Σκεφτείτε τώρα ότι ανήκετε σε μια ομάδα χάκερ που στόχο έχει να υποκλέψει αριθμούς πιστωτικών καρτών ανυποψίαστων χρηστών. Λάβετε υπόψη σας ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο κακόβουλο λογισμικό για να επιτεθείτε σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Ποιο λειτουργικό σύστημα θα βάζατε στο στόχαστρό σας;
Το παραπάνω ερώτημα είναι σαφώς ρητορικό, καθώς είναι προφανές ότι καλύτερος στόχος από τα Windows δεν υπάρχει! Το τεράστιο ποσοστό χρήσης, καθιστά τα «Παράθυρα» το δημοφιλέστερο λειτουργικό παγκοσμίως και το τίμημα είναι να αποτελούν στόχο κάθε επίδοξου σχεδιαστή κακόβουλου προγράμματος.
Στόχος του εν δυνάμει χάκερ δεν είναι άλλωστε να κάνει επίδειξη ικανοτήτων, αλλά να εξασφαλίσει ότι θα παραβιάσει περισσότερους υπολογιστές και θα υποκλέψει όσο περισσότερα δεδομένα γίνεται. Έτσι, τα Windows βρίσκονται συνεχώς στο «μάτι του κυκλώνα» με πλήθος κακόβουλων προγραμμάτων να σχεδιάζονται για αυτά.

Η ΔΟΜΗ
Το έργο των δημιουργών κακόβουλου λογισμικού έρχεται να διευκολύνει ή να δυσχεράνει η αρχιτεκτονική δομή των στόχων. Τόσο τα Mac, όσο και τα Linux, βασίζονται στο UNIX και ο τρόπος λειτουργίας τους, διαφέρει σε αρκετά σημεία από την αρχιτεκτονική των Windows. Βασική διαφορά είναι η δυνατότητα εκτενών αλλαγών αρχείων, κομβικών για τη λειτουργία του συστήματος.
Ένα πρόγραμμα που θα επιχειρήσει αλλαγές, για να «τρέξει», χρειάζεται την έγκριση χρήστη με δικαιώματα διαχειριστή του συστήματος. Ο διαχειριστής των Linux έχει δικό του κωδικό, τη στιγμή που η καθημερινή χρήση, δεν γίνεται μέσω λογαριασμών με δικαιώματα διαχειριστή (root). Αντίθετα, προγράμματα στα Windows μπορούν να εγκατασταθούν ή να απεγκατασταθούν δίχως τη συγκατάθεση διαχειριστή (administrator). Μάλιστα, το γεγονός ότι η πλειονότητα των χρηστών πριν από την έλευση των Vista, δούλευε με λογαριασμό διαχειριστή έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Επιπλέον, το Linux μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς τη χρήση γραφικού περιβάλλοντος χρήστη (GUI), κάτι που συχνά επιλέγουν για λόγους ασφαλείας οι διαχειριστές συστημάτων. Αντίθετα, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο στα Windows.
Τα συστήματα που βασίζονται σε UNIX, όπως το Mac OSX, είναι «χτισμένα» με μια πιο στερεή δομή δικαιωμάτων, που αποτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη εκτέλεση προγραμμάτων. Ενώ τα Windows θα προσπαθήσουν να «τρέξουν» ένα πρόγραμμα με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και εάν ένας ιός προκαλεί σοβαρές αλλαγές, τα UNIX θα το σταματήσουν εάν ανιχνευτεί μη εξουσιοδοτημένη ανακατεύθυνση. Γενικότερα, το λειτουργικό σύστημα της Apple είναι πιο «κλειστό» από τα Windows, ενώ όταν ένα πρόγραμμα επιθυμεί να μεταβάλλει αρχεία του συστήματος, ζητείται ο κωδικός του διαχειριστή. Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που ευθέως κατηγορούν τα Windows για αρκετά κενά ασφαλείας στον σχεδιασμό του συστήματος.


Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ
Η ευρεία διάδοση των Windows βασίζεται κατά πολλούς και στην ευκολία χρήσης τους. Αντίθετα, τα Linux περιβάλλονται με την αύρα του «μυστήριου» και δύσκολου συστήματος. Αποτέλεσμα είναι πως οι χρήστες που θα δοκιμάσουν να τα χρησιμοποιήσουν, θα έχουν το ελάχιστο γνωστικό υπόβαθρο, ώστε να αποφύγουν τις «κακοτοπιές». Άλλωστε, οι πιθανότητες να κολλήσουμε έναν ιό αυξάνονται από τον τρόπο που κάθε χρήστης χειρίζεται το σύστημα του και άρα τις γνώσεις που έχει.
Είναι όμως απολύτως θωρακισμένα τα Mac και τα Linux; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρνητική. Ακόμη και αν οι πιθανότητες να κολλήσουμε έναν ιό είναι σαφώς μικρότερες σε έναν υπολογιστή Mac και σε ένα λειτουργικό Linux, κανείς δεν είναι απρόσβλητος σε κακόβουλο λογισμικό.
Κάθε λογισμικό ή add-on που εγκαθίσταται σε έναν υπολογιστή της Apple, ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, φέρνει μαζί και τις δικές του ευπάθειες. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος επίθεσης σε έναν Mac είναι μέσω τρίτων browser -εκτός του Safari- και plugins όπως το Adobe Reader, το Flash και η Java.
Μια ακόμη «αχίλλειος πτέρνα» των Mac είναι η φαινομενική ασφάλεια που οι χρήστες πιστεύουν ότι απολαμβάνουν. Η πεποίθηση ότι είναι άτρωτοι από κακόβουλο λογισμικό, τούς καθιστά ευάλωτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ρωσική εταιρεία που σχεδιάζει antivirus, αποκάλυψε ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο υπολογιστές Mac είναι μολυσμένοι από κακόβουλο λογισμικό, σχεδιασμένο να υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα. Καθόλου τυχαία, το λογισμικό εκμεταλλεύονταν ευπάθειες της Java.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Τα αντιϊκά προγράμματα και οι ολοκληρωμένες σουίτες προστασίας μπορούν να προσφέρουν μια βασική προστασία έναντι του κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο, ούτε αυτά μας εξασφαλίζουν απόλυτη εξασφάλιση από απειλές, εάν δεν φροντίζουμε και μόνοι μας για την προστασία του υπολογιστή Windows. Βασική εργασία είναι να έχουμε κατεβάσει και εγκαταστήσει τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας που παρέχει η Microsoft.
Επιπλέον, φροντίζουμε να κρατούμε ενημερωμένα και τα βασικά προγράμματα που χρησιμοποιούμε όπως είναι πχ. η Java ή το Adobe Flash Player. Κατόπιν, οι συνήθειες που έχουμε ως χρήστες μπορεί να μας βάλουν σε προβλήματα. Για παράδειγμα, το κατέβασμα σπασμένου λογισμικού από αναξιόπιστες πηγές μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες, καθώς δεν αποκλείεται να περιέχει κακόβουλο λογισμικό.


ΤΑ ANTIVIRUS
Όσον αφορά τα προγράμματα antivirus, στην αγορά μπορεί να βρει κανείς πλήθος λύσεων, που όμως κοστίζουν. Ωστόσο, υπάρχουν και δωρεάν λύσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αξιόπιστες και μας εξασφαλίσουν μια καλή προστασία από κακόβουλο λογισμικό.
Ακολουθεί μια λίστα με πέντε προτεινόμενα δωρεάν antivirus, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχουν (πηγή: OPSWAT).

Microsoft Security Essentials: Η βασική δωρεάν προστασία για κάθε χρήστη Windows. Αν και στους περισσότερους ελέγχους και μετρήσεις, γίνεται δεκτό σαν ένα ελάχιστο μέσο προστασίας, παρέχει την ελάχιστη προστασία που οφείλει να έχει κάθε χρήστης. Σε αυτό συμφωνεί και η Microsoft, η οποία δεν προσπαθεί με το πρόγραμμα αυτό να ανταγωνιστεί τις προτάσεις εξειδικευμένων εταιρειών στον χώρο.

Avast! Free Antivirus 2014: Το δεύτερο πιο δημοφιλές πρόγραμμα προστασίας μετά το Microsoft Security Essentials πιάνει υψηλά σκορ στον καθαρισμό ήδη μολυσμένου συστήματος και στην ταχεία ενημέρωση για νέες απειλές.

AVG Anti-Virus FREE 2014: Το τρίτο πιο δημοφιλές δωρεάν antivirus είναι ένα πρόγραμμα που επίσης πιάνει υψηλά σκορ στις μετρήσεις, τόσο όσον αφορά στον καθαρισμό μολυσμένων συστημάτων, όσο και στην ασφάλεια σε πραγματικό χρόνο.

Avira Free AntiVirus: Το Avira λαμβάνει καλές βαθμολογίες στις μετρήσεις. Ωστόσο, βασικό μειονέκτημα είναι ότι δεν προσφέρει δωρεάν τεχνική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να είστε μόνοι σας, εκτός και αν πληρώσετε για να λάβετε βοήθεια από το «Experts Market».

BitDefender Antivirus Free Edition 2014: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «το αδικημένο, δωρεάν antivirus». Αν και δεν κατέχει μεγάλο ποσοστό της αγοράς, το BitDefender σημειώνει εξαιρετικές μετρήσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, ενώ παράλληλα είναι και απίστευτα ελαφρύ.