Όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια σωστή επιλογή

 

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα social media και εφαρμογές όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram κυριολεκτικά απογείωσαν τη χρήση της φωτογραφίας, ωστόσο η σημαντική μείωση στις τιμές των φωτογραφικών μηχανών αλλά και η απλή χρήση τους, έχει κάνει την απόκτησή τους ακόμα πιο εύκολη. Το να γνωρίσουμε πάνω-κάτω, με τι μπάτζετ θα κινηθούμε για την απόκτηση της μηχανής, αυτόματα βάζει πλαίσιο στον αριθμό των διαθέσιμων μοντέλων. Ωστόσο αν θέλουμε μία μηχανή με εναλλάξιμους φακούς, τα διαθέσιμα χρήματα θα πρέπει σίγουρα να ξεπερνούν τα 200 ευρώ, ενώ μπορεί ανάλογα με τις απαιτήσεις μας να φτάσουν τις αρκετές χιλιάδες ευρώ.


Στη συνέχεια πρέπει να σκεφτούμε τη χρήση που θα κάνουμε. Δηλαδή τι μας ενδιαφέρει να φωτογραφίζουμε, πόσο συχνά κλπ. Άλλη μηχανή πρέπει να αποκτήσουμε αν το περισσότερο που κάνουμε είναι να φωτογραφίζουμε την παρέα μας ή κάποιες όμορφες στιγμές σε αυτόματη λήψη, άλλη μηχανή αν θέλουμε να κάνουμε υποβρύχια φωτογράφηση στις διακοπές μας, άλλη αν είμαστε λάτρεις των extreme sport και άλλη μηχανή αν οι απαιτήσεις μας είναι γενικότερα αυξημένες, τόσο σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όσο και σε εξειδικευμένες ρυθμίσεις που να μπορεί να δεχτεί η μηχανή. Το τελευταίο βέβαια προϋποθέτει ότι και εμείς θα έχουμε τις απαραίτητες φωτογραφικές γνώσεις για να την χρησιμοποιήσουμε.
Γενικότερα, οι φωτογραφικές μηχανές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τις κόμπακτ μηχανές, που ουσιαστικά μπορούμε να τις έχουμε πάντα μαζί μας, και τις φωτογραφικές μηχανές με εναλλάξιμους φακούς που έχουν περισσότερο όγκο και απευθύνονται κυρίως σε χρήστες με αυξημένες φωτογραφικές απαιτήσεις και γνώσεις.
Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν πιο εξειδικευμένες μηχανές, για αντοχή στο νερό ή για χρήση σε σκληρές συνθήκες, ή μηχανές που να προσπαθούν να συνδυάσουν τις δύο κύριες κατηγορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά σε όλες αυτές δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα κινητά τηλέφωνα, τον οποίων η αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχει επιτρέψει να τραβούν εξαιρετικά ποιοτικές φωτογραφίες αλλά και βίντεο.
Παρόλα αυτά ένα κινητό τηλέφωνο όσο καλό κι αν είναι, δεν μπορεί σήμερα, σχεδόν σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει ούτε τις δυνατότητες, ούτε και την ποιότητα μιας μέσης φωτογραφικής μηχανής. Πρόκειται απλά για δύο εντελώς διαφορετικές κατασκευές που η μία απλά εκτελεί όσες περισσότερες λειτουργίες μπορεί, ενώ ή άλλη είναι κατασκευασμένη με στόχο τη φωτογραφία και το βίντεο.
Η αλήθεια είναι ότι για το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων αγοραστών, μία κόμπακτ φωτογραφική μηχανή, είναι το περισσότερο που θα χρειαστούν. Και ανάλογα με τα χρήματα που θα δώσουν, παρά το μέγεθός της, μία κόμπακτ μηχανή μπορεί να έχει αξιόλογη ποιότητα εικόνας, μεγάλο ζουμ, ανθεκτική κατασκευή, ενώ αρκετά μοντέλα σήμερα, προσφέρουν ακόμα και σύνδεση με το Ίντερνετ για να ανεβάζετε τις φωτογραφίες και βίντεο απευθείας στα social media. Ή μπορείτε απλά να τις μεταφέρετε στο smartphone σας και να τις διαχειριστείτε από εκεί.
Αν σας αρέσουν τα νυχτερινά τοπία, ή γρήγορες σκηνές δράσεις ή αν θέλετε να φωτογραφίσετε κατά περίπτωση μακρινά αντικείμενα ή ακόμα και το νυχτερινό ουρανό, τότε σίγουρα μία μηχανή με εναλλάξιμους φακούς είναι η επιλογή σας. Ό,τι χάνετε σε ευκολία μεταφοράς, σίγουρα θα το κερδίσετε σε δημιουργική έκφραση και φωτογραφία. Αρκεί να μη φοβηθείτε και να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής σας μηχανής.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι λάθος ο αγοραστής να εστιάζει αποκλειστικά στα megapixel της μηχανής. Περισσότερο ως τρόπος μάρκετινγκ λειτουργεί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παρά αποτελεί την ουσία της επιλογής σας. Και αυτό γιατί οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή με περισσότερα από 5 megapixel είναι ικανή να παράγει σε χαρτί μία φωτογραφία κανονικού μεγέθους.
Εξάλλου πλέον οι μηχανές που πωλούνται σήμερα στην αγορά είναι πλέον των 10 megapixel, ενώ στα επαγγελματικά μοντέλα ξεπερνούν και τα 30. Και ενώ τα megapixel συνήθως μονοπωλούν τη διαφημιστικά φυλλάδια στις πωλήσεις φωτογραφικών μηχανών, ο υποψήφιος αγοραστής καλό θα ήταν να εστιάσει τόσο στο οπτικό ζουμ, όσο και στην ευαισθησία του φακού και του αισθητήρα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.