Τι συναλλαγές μπορώ να κάνω με το smartphone;


Πληθώρα των εφαρμογών που διατίθενται για όλες τις πλατφόρμες

Χρησιμοποιώντας σήμερα το αγαπημένο σας smartphone, είστε σε θέση να πληρώνετε για αγαθά ή υπηρεσίες, ακόμα και να εξοφλείτε τους λογαριασμούς σας, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, η πληθώρα των εφαρμογών που διατίθενται πλέον για όλες τις πλατφόρμες, προσφέρει τη δυνατότητα να μετατρέψετε τη φορητή σας συσκευή… σε ρευστό χρήμα.
Οι καταναλωτές, αν και υπήρξαν διστακτικοί στην αρχή, σήμερα αγοράζουν online, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Internet, όπως είναι οι χαμηλότερες τιμές αλλά και η μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα.
Έτσι, και ενώ αρχικά το «προνόμιο» των online αγορών ήταν μόνο για τους χρήστες των υπολογιστών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν πλέον να γίνονται κυριολεκτικά από οπουδήποτε, μέσω του smartphone ή του tablet σας. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι, έχουν δημιουργήσει μια πληθώρα εφαρμογών για όλες τις πλατφόρμες, με τη βοήθεια των οποίων μπορείτε εκτός από το να προβείτε σε αγορά καταναλωτικών αγαθών ή υπηρεσιών, να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, ακόμα και να προμηθευτείτε εισιτήρια για το μετρό. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί, έχει καταγραφεί ότι το κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο (mobile commerce) αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν τρεις φορές ταχύτερο από την αύξηση του συνολικού ηλεκτρονικού εμπορίου.
ΑΝΕΠΑΦΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Αν και πρόκειται ουσιαστικά για μια τεχνολογία που ενδεχομένως θα δούμε να χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο στο μέλλον, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Χρησιμοποιούνται ήδη, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, από ορισμένες πιστωτικές κάρτες, οι οποίες επικοινωνούν με τη βοήθεια ειδικού chip με POS συσκευές, επιτρέποντας στον κάτοχό τους να πληρώσει ηλεκτρονικά για τις αγορές του.
Ο καταναλωτής, απλώς πλησιάζει την κάρτα του ή το smartphone του στο POS και η συναλλαγή ολοκληρώνεται χωρίς μετρητά, χωρίς υπογραφή, και χωρίς PIN για μικρά ποσά. Στην περίπτωση των smartphones, είναι ευνόητο φυσικά ότι η συσκευή θα έχει εγκατεστημένη συγκεκριμένη εφαρμογή που θα συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό ή με πιστωτική κάρτα. Με τον τρόπο αυτό προσομοιώνεται κατά κάποιον τρόπο το φυσικό πορτοφόλι του καταναλωτή, με αποτέλεσμα η παρουσία και μόνο του κινητού να παίρνει, χωρίς επαφή, την έγκριση της συναλλαγής από το POS.
Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα παραπάνω είναι δυνατά χάρη στην τεχνολογία Near field communication (NFC), ένα σχετικά πρόσφατο πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας, που επιτρέπει στις φορητές συσκευές που το υποστηρίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους από πολύ μικρή απόσταση της τάξης των 10 εκατοστών ή λιγότερο.
Ένας δεύτερος τρόπος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έξυπνο κινητό σας τηλέφωνο για να πληρώσετε ηλεκτρονικά, είναι με τη βοήθεια e-banking εφαρμογών, αλλά και του PayPal. Για τις πρώτες, θα πρέπει να αναζητήσετε την αντίστοιχη εφαρμογή της τράπεζας (ή των τραπεζών) στις οποίες διατηρείτε λογαριασμό. Όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αντίστοιχη εφαρμογή σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε πάντα να βρείτε στο εκάστοτε website. Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εφαρμογές, όπως οι i-bank Simple Pay και winbank easypay - διαθέσιμες για Android, iPhone και, Windows Phone 8 (winbank easy pay). Με τη βοήθειά τους μπορείτε να πραγματοποιήσετε πληρωμές προς συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας. Παρόλο που οι δύο αυτές εφαρμογές είναι ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας (i-bank Simple Pay) και της Τράπεζας Πειραιώς (winbank easypay) αντίστοιχα, μπορείτε να συνδέσετε σε αυτές οποιαδήποτε πιστωτική κάρτα, ανεξαρτήτως τράπεζας που έχει αυτή εκδοθεί.
Ένα ακόμα «κεφάλαιο» στο κομμάτι των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι φυσικά και το PayPal. Η λογική χρήσης του είναι παρόμοια με αυτή των παραπάνω εφαρμογών: Συνδέετε τον λογαριασμό σας στο PayPal με την πιστωτική σας κάρτα ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό και μπορείτε στη συνέχεια να αγοράζετε online με την εισαγωγή μόνο ενός username και ενός password. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα από έναν τραπεζικό λογαριασμό ή την πιστωτική σας κάρτα στο «πορτοφόλι» του PayPal.
Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι δε χρειάζεται να εισάγετε κάθε φορά τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας στα online καταστήματα από τα οποία θέλετε να αγοράσετε online, κάτι το οποίο συνεπάγεται φυσικά μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σας.
Το PayPal προσφέρει επίσης δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές, δίνοντάς σας το δικαίωμα να αμφισβητήσετε τη συναλλαγή, ενώ η πιστωτική υπηρεσία ενδέχεται να σας επιστρέψει τα χρήματα σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχετε δίκιο. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υποστηρίζεται από όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Η αντίστοιχη εφαρμογή για το PayPal υπάρχει φυσικά για όλες τις πλατφόρμες των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Εκτός όμως από τη άμεση διαχείριση του τραπεζικού σας λογαριασμού ή τις πληρωμές μέσω PayPal, μπορείτε να εγκαταστήσετε mobile εφαρμογές στο smartphone σας, για να πληρώνετε σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Σημειώστε ότι οι περισσότερες εφαρμογές χρησιμοποιούν κατά βάση υπηρεσίες web banking ή το PayPal για την πληρωμή των υπηρεσιών, ενώ κάποιες άλλες πάλι, υποστηρίζουν και την απευθείας χρήση πιστωτική κάρτας. Σε κάθε περίπτωση, οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν ένα εύχρηστο και ευέλικτο περιβάλλον για να πραγματοποιήσει ο χρήστης τις αγορές του. Το TfA tickets για παράδειγμα, σας δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά το εισιτήριό σας για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι εφαρμογές e-food και deliveras.gr, να παραγγείλετε φαγητό (delivery) στο σπίτι. Στη δεύτερη περίπτωση μπορείτε φυσικά να πληρώσετε σε μετρητά με την παράδοση του φαγητού, αν και προσφέρεται επιπλέον και η εναλλακτική πληρωμή μέσω PayPal. Στο ίδιο κλίμα, το Taxibeat είναι μια εφαρμογή με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να ανακαλύψετε το ταξί που είναι πιο κοντά σας γεωγραφικά, μέσω GPS, να το καλέσετε και φυσικά να πληρώσετε τη διαδρομή.
Για πληρωμές σε δημόσιες υπηρεσίες, δείτε εφαρμογές όπως το ΔΕΗ και το ΕΥΔΑΠ, με τις οποίες μπορείτε να εξοφλήσετε τις υποχρεώσεις. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές προσφέρουν εκτός από τη δυνατότητα πληρωμών και άμεση πληροφόρηση για τις προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης ή ηλεκτροδότησης, δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς του τελευταίου έτους, επικοινωνία για θέματα γενικού ενδιαφέροντος και βλάβες και πολλά ακόμα χρήσιμα και ενδιαφέροντα.